Stadgar för Svensk Ortopedisk Förening
Uppgift och organisation
§ 1 Svensk Ortopedisk Förening är en sammanslutning av läkare med särskilt intresse för ortopedi. Föreningen är Svenska Läkaresällskapets sektion för ortopedi och Sveriges Läkarförbunds specialitetsförening för ortopedi.
§ 2 Föreningens ändamål är
• att främja och utveckla svensk ortopedi genom att anordna vetenskaplig kommunikation och kunskapsutbyte i alla dess former,
• att formulera mål för specialistutbildningen i ortopedi samt ansvara för att specialist- och fortbildning bedrivs i Sverige,
• att som specialitetsförening tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga och ekonomiska intressen,
• att tjäna som organ för internationellt samarbete i frågor rörande vetenskap och utbildning.
§ 3 Som sektion inom Svenska Läkaresällskapet ombesörjer föreningen föredrag vid sällskapets sammankomster i överensstämmelse med den för sällskapet gällande arbetsordningen samt avger utlåtanden i eller handlägger ärenden som sällskapet hänskjuter till föreningen. Som specialitetsförening inom Sveriges Läkarförbund avger föreningen utlåtanden i eller handlägger ärenden som förbundet hänskjuter till föreningen.
§ 4 Inom föreningen kan, efter godkännande av styrelsen, bildas delföreningar för speciella intresseområden inom ortopedin.
§ 5 Föreningens verksamhetsår och räkenskapsår sammanfaller med kalenderåret.
Medlemskap
§ 6 Som medlem kan antas läkare som har läkarexamen. Medlemskap beviljas av styrelsen.
Medlem som är behörig därtill bör vara ansluten till Svenska Läkaresällskapet och Sveriges Läkarförbund. Medlem skall vara ansluten till Svenska Läkaresällskapet för att deltaga i beslut i frågor som avses i § 3, första stycket, och till Sveriges Läkarförbund för att deltaga i beslut i frågor som avses i § 3, andra stycket.
§ 7 För inval i Svensk Ortopedisk Förening krävs att ett av två medlemmar undertecknat skriftlig förslag om medlemskap insänds till styrelsen. Om förslaget enhälligt bifalles av styrelsen är den anmälde antagen till medlem. Är styrelsen oenig i invalsfrågan hänskjutes densamma till föreningens nästkommande ordinarie föreningsmöte och avgöres utan föregående överläggning. Om omröstning begäres fordras bifall av minst 2/3 av de avgivna rösterna för att den anmälde skall antagas.
§ 8 Annan än läkare med svensk legitimation kan vinna medlemskap i föreningen men erhåller därigenom ej rösträtt. Medlemskap för icke läkare kan beslutas av styrelsen efter skriftlig motiverat förslag från minst fem medlemmar.
§ 9 Till hedersledamot kan på förslag av styrelsen vid ordinarie föreningsmöte kallas person som på framstående sätt främjat föreningens syften.
§ 10 Företag eller annan sammanslutning med speciellt intresse för ortopedi kan av styrelsen beviljas företagsmedlemskap i föreningen men erhåller därigenom icke rösträtt.
§ 11 Medlem som önskar utträde ur föreningen skall skriftligen anmäla detta till styrelsen som beviljar utträde vid utgången av löpande kalenderår.
§ 12 Medlem erlägger årligen till föreningen av ordinarie föreningsmöte fastställd medlemsavgift. Styrelsen äger efter skriftlig ansökan befria medlem från medlemsavgift. Medlem som uppnått Pensionsmyndighetens riktålder för pension kan om så önskas bli befriad från medlemsavgift. Hedersledamot är befriad från medlemsavgift. Medlem som underlåtit betala avgift under två på varandra följande år anses ha utträtt ur föreningen. Medlem som allvarligt skadat föreningens eller svenska läkarkårens anseende kan uteslutas ur föreningen genom beslut på ordinarie föreningsmöte. För beslut om uteslutning krävs 2/3 majoritet av avgivna röster.
Föreningsmöte
§ 13 Föreningen sammanträder till ordinarie föreningsmöte en gång årligen på tid som styrelsen bestämmer. Styrelsen skall utsända kallelse till ordinarie föreningsmöte senast en månad före mötet. Kallelsen skall vara skriftlig och innehålla uppgift om tid och plats för mötet samt vilka ärenden som skall behandlas. Ledamöter av Svenska Läkaresällskapet och medlemmar av Sveriges Läkarförbund, som inte är medlemmar i föreningen, äger tillträde till föreningsmöten med rätt att deltaga i förhandlingarna, men inte i besluten.
§ 14 Vid ordinarie föreningsmöte skall följande ärenden förekomma
• val av ordförande och sekreterare för mötet
• val av två justeringsmän
• styrelsens verksamhetsberättelse för närmast föregående verksamhetsår
• styrelsens redovisning för den ekonomiska förvaltningen under senast avslutat räkenskapsår, revisorernas berättelse och fråga om ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter
• fastställande av medlemsavgift
• val av styrelseledamöter enligt § 17
• val av två revisorer och en revisorssuppleant
• val till Svenska Läkaresällskapets fullmäktigeförsamling i enlighet med sällskapets stadgar
• val till valberedning i enlighet med § 20
• ärenden som styrelsen förelagt mötet eller som medlem anmält till styrelsen senast två månader före mötet.
Ärenden som inte angivits i kallelsen får inte upptas till avgörande om inte 2/3 av de närvarande så beslutar.
§ 15 Vid omröstning på föreningsmöte har varje närvarande medlem, med de begränsningar som anges i § 6, 8 och 10, en röst. Omröstning vid val sker öppet, om ej annat begäres. Vid lika röstetal avgöres val genom lottning. Andra frågor avgöres genom öppen omröstning. Vid lika röstetal gäller den mening som biträdes av mötesordföranden.
§ 16 Extra föreningsmöte hålles när styrelsen finner det lämpligt eller revisorerna eller minst 1/3 av medlemmarna skriftligen så begär. Mötet skall då hållas inom sex veckor. Kallelse till extra föreningsmöte med föredragningslista skall utskickas senast en månad före mötet. Vid extra föreningsmöte får endast behandlas ärenden som angivits i kallelsen till mötet.
Styrelsen
§ 17 Föreningens styrelse består av ordförande, viceordförande, vetenskaplig sekreterare, facklig sekreterare, skattmästare och två övriga ledamöter, varav en med ansvar för utbildningsfrågor. En av styrelseledamöterna bör rekryteras bland läkare under specialistutbildning i ortopedi. Samtliga styrelsemedlemmar skall vara medlemmar i Svenska Läkaresällskapet. Styrelsen ledamöter väljes för en tid av tre år med möjlighet till omval.
§ 18 Styrelsen ansvarar för föreningens angelägenheter mellan föreningsmötena och har utöver vad som i övrigt följer av dessa stadgar
• att bereda ärenden som skall behandlas vid föreningsmöte och verkställa av möte fattade beslut,
• att besluta i ärenden som inte kräver ställningstagande av föreningsmöte, att samråda med andra sektioner inom Svenska Läkaresällskapet vid handläggning av ärenden som berör dem,
• att underrätta Svenska Läkaresällskapets nämnd om beslut som berör för sällskapet gemensamma angelägenheter,
• att underrätta Sveriges Läkarförbund om inträden och utträden av medlemmar,
• att underrätta Svenska Läkaresällskapet och Sveriges Läkarförbund om vilka förtroendemän som utsetts inom föreningen,
• att för fastställelse delge Svenska Läkaresällskapet och Sveriges Läkarförbund beslut om ändringar i dessa stadgar,
• att representera föreningen i Kirurgrådet, det ortopediska professorskonventet och andra nationella sammanhang av ortopediskt intresse,
• att ansvara för föreningens representation i internationella sammanhang av ortopediskt intresse.
§ 19 Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden. Ordföranden är skyldig att sammankalla styrelsen om minst två ledamöter så begär. Styrelsen är beslutför då minst fyra ledamöter är närvarande. Styrelsen får fatta beslut per capsulam om samtliga ledamöter är ense om beslutet. Omröstning i styrelsen sker öppet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Styrelsens protokoll justeras av ordföranden. På föreningens vägnar utfärdad handling eller skrivelse undertecknas av styrelsens ordinarie ordförande och sekreterare eller vid rutinmässiga ärenden av sekreteraren enbart. Styrelsens förvaltning granskas årligen av två revisorer utsedda av föreningen.
Valberedning
§ 20 För beredning av val vid föreningsmöten skall finnas en valberedning med tre ledamöter. Valberedningen åligger att till ordinarie föreningsmöte i god tid framlägga förslag till de val som skall förrättas. Varje år vid ordinarie föreningsmöte väljs en ledamot för tre år. Sammankallande är den av ledamöterna som längst ingått i valberedningen.
Stadgeändring
§ 21 Ändring av dessa stadgar kan endast beslutas vid ordinarie föreningsmöte. Ändringsförslaget skall ha redovisats i kallelsen till mötet. För ändring krävs att minst 2/3 av de vid mötet närvarande medlemmarna är ense om beslutet. Beslutad ändring träder i kraft sedan den fastställts av Svenska Läkaresällskapet och Sveriges Läkarförbund.
Antagna 1970
Reviderade 1982
Reviderade 1998
Reviderade 1999
Reviderade 2000
Reviderade 2002
Reviderade 2011
Reviderade 2019