Svenska Fotkirurgiska Sällskapet
Swedish Foot and Ankle Society
Fotkirurgi är ett till omfattningen stort område inom ortopedin. Egentligen minst lika stort och kanske mer varierande än t ex handkirurgin. Som fotkirurg får man kombinera sitt kunnande om fotens biomekanik med operationer av fotens ben, leder, senor och ligament. Vinkla om, förskjuta, räta upp och förstärka beroende på hur den individuella foten drabbats av skada eller sjukdom.
Föreningens ändamål är
• att främja och utveckla fotkirurgi i Sverige
• att främja samarbete och att utveckla fotkirurgisk forskning
• att bedriva utbildning i fotkirurgi på grundläggande och avancerad nivå.
Föreningen anordnar en årlig konferens, som 2020 har flyttats till 2021 pga Corona epidemin. Där behandlas fotkirurgiska tekniker och aktuellt kunskapsläge gällande behandling av olika typer av fotproblem. Konferensen är öppen för alla ortopeder med fotintresse och ligger vanligtvis i januari-februari men kommer år 2021 hållas 19-21 Maj i Visby. Se fliken Möten och kurser för program och anmälan.
Det finns ingen formell utbildning av fotkirurger i Sverige. Däremot finns kurser och möjlighet till kortare eller längre auskultation på fotsektioner/fot-team runt om i landet. Är du ortoped eller ortoped-ST och funderar på att inrikta dig på fotkirurgi rekommenderar vi att du går en av de grundläggande fotkirurgikurserna och tar kontakt med fotsektionen närmst dig. Att åka på SFS årskonferens kan också ge kontakter och en smak på hur fotkirurger tänker.
Medlemmar i SFS styrelse svarar gärna på frågor.
SFS pris för insatser inom fotkirurgi och fotvetenskap utdelas årligen sedan 2014. Prissumman är 40 000 kr och premierar insatser under det gångna året. Allt efter vad SFS styrelse uppmärksammas på kan publicerade vetenskapliga artiklar men även ST- och förbättringsarbeten premieras. Prissumman kan komma att delas på två arbeten. Känner du till ett arbete inom fotkirurgin så meddela SFS vetenskaplige sekreterare. För mer info om priset: länk.